Er wordt veel geschreven over de ontwikkeling van baby’s en dat is maar goed ook. Baby’s zijn namelijk wondere wezentjes die zich in een heel hoog tempo ontwikkelen en hierbij nog erg afhankelijk zijn van hun verzorger(s). Het belang van goede zorg voor baby’s is groot. De omgeving waarin een baby wordt geboren, groeit en zich ontwikkelt in de eerste 1000 dagen, bepaalt in grote mate de kansen voor later.

Onzekerheid in het ouderschap

Maar al die informatie over de ontwikkeling van baby’s kan je als ouder ook onzeker maken. Doe ik het wel goed als ouder? Waarom huilt mijn baby zoveel? Waarom slaapt mij baby niet goed? Had ik nu al een ritme moeten hebben? Volg ik de juiste adviezen?
Ondanks dat er een biologische norm is waar vanuit we de ontwikkeling van een baby proberen te begrijpen en zo goed mogelijk proberen af te stemmen, is het van belang in te gaan op de signalen en noden van jouw (unieke) baby.

Geen één juiste manier

Er is geen één waarheid of één juiste manier om ouder te zijn. Het is normaal om zoekend te zijn en af en toe te struikelen. Zo leer je je baby kennen en zien wat hij/ zij nodig heeft. Best een lastig proces soms, wat je niet alleen hoeft te doen.

Opvoeden doe je niet alleen

Het is hierbij fijn om hulp van anderen te hebben. Het gezegde zegt immers niet voor niets: “ it takes a village to raise a child”.
Hulp vanuit je netwerk, familie, vrienden, buren. Of soms professionele hulp.
In mijn praktijk zie ik veel ouders met (jonge) baby’s met verschillende vragen over slaap, voeding en huilen. Vragen over de band tussen ouder en kind en de onzekerheden die het ouderschap met zich meebrengt. Door gesprekken, observaties van jou/jullie met je baby/kind, kan ik meedenken over wat er speelt en hoe ik jou/jullie weer het vertrouwen kan geven zelf verder op weg te gaan.