Sommige kinderen (of jongeren) maken in hun leven nare dingen mee waardoor ze een negatief beeld hebben gekregen over zichzelf en over anderen. Soms door pestervaringen, ruzies thuis of andere gebeurtenissen. Doordat deze dingen soms vaker voor kwamen, of zich herhaalden, zijn kinderen gaan geloven dat dit negatieve beeld klopt. Ze ontwikkelen een negatieve (kern)overtuiging over zichzelf en de wereld om hun heen.

EMDR

Overtuigingen kleuren de brillenglazen

Vaak komen overtuigingen naar voren als “ ik ben stom”, “ ik ben het niet waard”, “als ik niet voor iedereen klaarsta, laten ze mij in de steek”. Deze overtuigingen kleuren de brillenglazen waardoor we alles bekijken. Het zorgt ervoor dat we bij alle nieuwe ervaringen, kijken vanuit de overtuiging die eerder is ontwikkeld en waarbij je vaak onbedoeld bewijs zoekt of vindt voor je overtuiging.

EMDR

Middels Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) kunnen we op zoek gaan naar de herinneringen die onderliggend zijn aan deze negatieve (kern)overtuigingen. Deze herinneringen kunnen we verwerken middels EMDR. Hierdoor ontstaat er ruimte om met een andere kleur brillenglazen naar ervaringen te kijken. En kunnen nieuwe, meer positieve overtuigingen worden ontwikkeld over zichzelf en de wereld om hun heen. Dit leidt vaak tot een afname van de klachten en een positiever zelfbeeld.

Na de EMDR

Vaak zorgt EMDR ervoor dat de spanning of het nare gevoel over de herinnering verdwijnt en dat er positievere gedachten ontstaan over jezelf. Je krijgt een positiever zelfbeeld en vaak ook positievere interacties met je omgeving. Mocht EMDR nog niet voldoende hebben geholpen kan cognitieve gedragstherapie of speltherapie aanvullend worden ingezet. Hierbij kan er verder gewerkt worden aan een positief zelfbeeld en het vergroten van het zelfvertrouwen.

[1] Vereniging EMDR Nederland, voorlichting overtuigingen en EMDR